Cégalapítás Németországban

Cégalapítás Németországban

Csökkenő munkanélküliség Németországban

2017. december 08. - Zoli530

factory.jpg

Európa legjelentősebb gazdasága folytatja komoly felívelését. Egyre több munkahely jön létre, a munkanélküliség pedig az 1990-es egyesítés óta a legalacsonyabb szinten van.

A német munkanélküliség az előrejelzéseknél nagyobb mértékben csökkent, mivel az októberi 2,386 millió munkakereső száma 20 ezerrel lett kevesebb novemberre a Német Munkaerő Ügynökség bejelentése szerint. Az adatok szerint novemberben a munkanélküliek száma 164 ezerrel volt kevesebb, mint az előző év ugyanazon szakaszában. A munkanélküliségi ráta egy hónap alatt 5,4%-ról 5,3%-ra csökkent.

"A munkaerőpiac fejlődése folytatódik" nyilatkozta Valerie Holsboer, a Munkaerő Ügynökség vezetőségének tagja.

Az időszakos paramétereket is számításba véve 12 ezerrel, azaz 2,476 millióra csökkent a német munkanélküliek száma. A nurembergi ügynökség hozzátette, hogy a dpa-AFX előrejelzései 10 ezres esést jósoltak novemberre.

Németország erős munkaerőpiaca annak köszönheti a fellendülést, hogy idén jelentősen megnőtt a gazdasági aktivitás, amelynek köszönhetően az állam növekedési rátája a 0,6%-os első negyedévi értékről 0,8%-ra nőtt július és szeptember között. A kiváló teljesítmény növelte a lehetőségét annak is, hogy a GDP jelentősen gyarapodhat 2017-ben, ami a leggyorsabb növekedés lenne az elmúlt hat évben.

Az alacsony német munkanélküliség részben annak is köszönhető, hogy a 19 országból álló eurózónában növekszik az igény az állam termékeire és szolgáltatásaira. Ahogy a valutát használó közösség gazdasági kilátásai pozitívabbá váltak az elmúlt hónapokban, a munkanélküli krízishelyzet is javulni látszik. Az EU statisztikai hivatala, a Destasis szerint közölt legutolsó adatok alapján októberben az eurózónában a munkanélküliség 8,8%-ra csökkent. Ez 2009. januárja óta a legalacsonyabb érték.

Összesen körülbelül 14,3 millió munkakereső volt az eurózónában, amely 88 ezerrel kevesebb szeptemberhez képest. Sajnos azonban a fiatalok között az arány továbbra is komoly problémát jelent: a 18,6%-os érték - amely 0,1%-os csökkenést jelent havi szinten - azt jelzi, hogy ők nem részesülnek a helyreállási folyamat előnyeiből.

Európa legalacsonyabb munkanélküliségi arányát Csehországban rögzítették, amely Málta és Németország előtt végzett. A munkahelyek számának bővítése Görögországban és Spanyolországban továbbra is nehézkesnek bizonyult októberben. A 28 országból álló Európai Unióban az időszakos paraméterekkel kiegészített munkanélküliségi mutató 7,4%-ra csökkent, amely szeptemberhez képest 0,1%-ot esést jelent.

Cégalapítást tervez és biztos háttérre vágyik? Keresse fel a CCégalapítás Németországban honlapját, ahol kiváló szakemberektől kaphat segítséget!

Forrás: Deutsche Welle, uhe/nz (Reuters, dpa)

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitasnemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr2713455719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása