Cégalapítás Németországban

Cégalapítás Németországban

A német gazdaságot veszélyeztető tényezők

2019. július 18. - Zoli530

Németország hosszú ideje az európai gazdaság egyik vezetőjének számít. Ebben a cikkben néhány fontosabb tényezőt érintünk, amely némileg árnyalja ezt a képet.

Elöregedő társadalom

idosek.jpg

A Portfólió cikkében beszélt arról az elöregedő német társadalom okozta problémákról. Habár jelen pillanatban rekordokat dönt a munkaviszonyban lévők száma az országban, a munkaerőhiány (főleg szakképesített területeken) egyre jelentősebb méreteket ölt.

A cikkben azt is kiemelik, hogy az elöregedés a kis- és középvállalkozás kapcsán is súlyos problémákat okozhat, ami azért veszélyes, mert a német gazdaság jelentős részét éppen ezek adják. A jelenlegi vezetők egyre idősebbek, a lehetséges utódok viszont túl tapasztalatlanok még.

 

Brexit

exit.jpg

A Brexit körüli politikai huzavona már 2016 óta borzolja a gazdasági szereplők kedélyét. Az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozásának első, közvetlen hatásaként Németországnak jóval nagyobb összeggel kellene hozzájárulnia a közös EU költségvetéshez. Ez a többlet 4,5 milliárd eurót jelent 2019-re és 2020-ra nézve a Wikipedia szerint.

Egy megegyezés nélküli kilépés súlyos csapásként érné Németországot az Egyesült Királysághoz kapcsolódó munkahelyek miatt is. A Deutsche Welle egy februári cikkében egy tanulmányról beszél, amely szerint egy úgynevezett "Hard Brexit" százezer munkahelyre jelentene veszélyt. Számos technológiai központ, illetve a nagyobb autógyártók sínylenék meg az erőszakos búcsút, például a BMW vagy a Volkswagen.

 

Adóváltozás az USA irányába

usa.jpg

Donald Trump 2019. februárjában jelentette be, hogy amennyiben az USA és az EU között nem születik gazdasági megállapotás, nemzetbiztonsági okokból 25 százalékos adót vet ki az EU-ból származó autókra. Ez hatalmas növekedés az aktuális 2,5 százalékhoz képest.

Egy ilyen plusz tarifa egy picit rossz hatással volna az EU autógyártóira, főleg a németekre: Volkswagen, Daimler, BMW...

A Reuters cikke számokat is mutatott. Az Egyesült Államokban 2018-ban 31 milliárd dollárnyi értékben vásároltak német autókat és alkatrészeket, ezzel lényegében a német autóipar számára a legnagyobb exportpiacot biztosítva. Az amerikai gyártósorokon 750 ezer luxusautó készült el, ezek 44 százalékát az országon belül adták. 690 ezer EU-ban gyártott autó talált gazdára az országban, ezek közül 47 ezer készült Németországban. 300 ezer felett volt a BMW és a Daimler márkái alá tartozó eladott autók száma is, a Volkswagen pedig 600 ezer feletti mennyiséget hozott.

A fenyegetőzés mögött az USA saját autóiparának védelme, erősítése rejlik.

 

Dieselgate

uzemanyag.jpg

A Dieselgate, azaz az emissziós botrány 2015-ben indult útjára, amikor kiderült, hogy a Volkswagen csalt a dízelüzemú autók károsanyag kibocsátást vizsgáló tesztjén. Járműveik vezérlőegysége a tesztek során más módon működtette az autók motorját, így a valós üzemnél produkáltaknál sokkan kevesebb káros anyagot bocsátottak ki.

Hamarosan a Porsche és az Audi modelljei is csatlakoztak a vizsgált típusok közé, de a Volvo, a Renault, a Mercedes, Mazda, Hyundai, Citroen, Jeep, Fiat, Ford, Peugeout és BMW autóinál is találtak súlyos rendelenességeket.

A mérhetetlen környezetszennyezés hatással van a klímára és növeli a rákos, illetve további megbetegedések esélyét is. A katasztrofális szmoghelyzet miatt bizonyos német városokban, például Frankfurtban korlátozták a dízel járművek használatát is.

A gyártói túlkapások kapcsán világszerte csökkent a dízel járművekkel kapcsolatos bizalom mértéke, azonban a vártnál némileg kevésbé. 

 

Kína

A kínai cégek a kormány támogatásának köszönhetően eszméletlen tempóban fejlesztik az elektromos autóipart, ez pedig a némileg lassabb reagálású nyugati gyártók számára negatív hatással járhat.

Képek: [forrás] [forrás] [forrás] [forrás]

 

És Te mit gondolsz a témáról? Bevállalnál egy német cégalapítást, vagy inkább itthon tervezel? Oszd meg velünk véleményedet!

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitasnemetorszagban.blog.hu/api/trackback/id/tr4814968318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása